úterý 12. srpna 2008

Kultura je plná kultů...

Nejsem kulturolog, ale to co se v poslední době děje v naší kultuře mne ani nevím proč nenechává chladným. Potom, co jsem se vrátil z dovolené, registruji takřka každý den nějakou zprávu z oblasti kulturního dění, která je více než zarážející… Posuďte sami:

Chobotnice na Pražské Letné stát nebude (pravděpodobně nebude stát vůbec nikde) – Po několika názorových veletočích většiny čelních představitelů, kteří do toho měli co kecat, i těch, kteří do toho prostě jen kecali, je výsledkem výše uvedené stanovisko. Od VK, který plánoval poutat se řetězem k bagru (ta představa mne moc baví, rád bych byl bagristou), přes totální obraty v názorech pražského primátora a ministra kultury. Přes stupidně radikální výroky generalisima Knížáka až po náhle milostné vzplanutí k blobu páně Čunkovo. Knihovna nebude, nakonec vlastně ani není potřeba, jak mnozí tvrdí. A pan ředitel knihovny zřejmě dostane padáka, protože si myslí opak…

Vyhazov přední kurátoru Galerie Hlavního Města Prahy –
Do toho taky vůbec nevidím, ale po přečtení několika článků na dané téma a několika diskuzí s předními odborníky mám pocit, že je to jeden z nejhorších možných kroků, které galerie mohla uskutečnit.

Konec rádia Wave v analogovém vysílání –
Když jsem objevil a poprvé naladil rádio Wave, poprvé jsem pocítil důvod, proč platit koncesionářské poplatky českému rozhlasu. Stanice zaměřená na hudbu, která se dá poslouchat s moderátory a pořady, které člověka osloví. Na cestách autem v okolí Prahy to je nejlepší poslechové zpestření, které český éter nabízí. O to povzbudivější bylo, že je takto schopno vysílat veřejnoprávní médium. Nic netrvá věčně, ale život radia Wave v analogovém vysílání trval ani ne dva roky a již se stal trnem v oku komerční konkurenci. Ačkoli hudbu, kterou můžeme z tohoto radia slyšet neuslyšíte nikde jinde (s výjimkou Radia1), přesto pravděpodobně způsobila odliv posluchačů od komerčních stanic. A tak rozhlasová rada, která podle všech pravidel udělila licenci pro vysílání najednou otočila a udělila pokutu za údajně nezákonné vysílání Radia Wave. Soud sice následně pokutu zrušil a i rada uznala, že nedošlo k žádnému nedodržení technických parametrů, nicméně radio k 31.8. v analogu končí a nadále jej bude možné poslouchat pouze v digitálních sítích. Což prakticky znamená jeho zánik.

Půlroční vzájemné škádlení divadel a radního pro kulturu Richtera –
K tomu už asi nemá cenu nic psát, to byla parodie a jejím vyvrcholením trapná fraška.

Těch divných událostí vedoucích pomalu ale jistě ke zkáze klasické a kvalitní kultury se nejen na území Prahy děje mnohem více. Za všechny případy mohu uvést Neprůhlednou a velice netransparentní volbu ředitele Hálkova divadla v Nymburce a plán na sloučení Kina, Divadla a Kulturního střediska do jednoho subjektu v tomtéž městě. Mám z toho pocit, jako by McDonaldizace naší společnosti nabrala druhý dech a rozjela se opět na plné obrátky.

Tfuj.

Žádné komentáře: