pondělí 31. března 2008

Filmový klub v Nymburské čajovně

V Nymburské čajovně Na cestě poblíž Hálkova divadla započali s každoměsíčním promítáním , neboli filmovým klubem. Kamarád Klokánek, který zde po svém návratu z půlročního studijního pobytu v Indii každou první neděli v měsíci představuje filmy neznámých či méně známých režisérů, mi poslal tuto pozvánku. Osobně myslím, že filmy rozhodně nezklamou. A tady je ta pozvánka:

Nymburská čajovna na cestě uvede filmy Petra Marka

Tuto neděli, 6. dubna 2008 od 16.00, uvede filmový klub nymburské Čajovny na cestě pásmo filmů, které v televizi či místním kině uvidíte stěží. Tentokrát představí poslední dva celovečerní filmy nezávislého českého tvůrce Petra Marka, filmy Láska shora a Nebýt dnešní.

Petr Marek (*1974) natáčí filmy už od devíti let. Až do dneška pod hlavičkou Unarfilm, amatérské filmové společnosti svého děda a otce, která se věnovala především záznamům hokejových utkání, natočil několik desítek filmů. Nejkratší z nich trvá devět sekund, nejdelší čtyři hodiny. Širší pozornosti se dostalo jeho dvěma posledním celovečením snímkům Láska shora a Nebýt dnešní. Je členem improvizační skupiny Dekadentní divadlo Beruška, skládá muziku, coby Muzikant Králíček se objevuje v dokumentárním opusu Jana Gogoly ml. Národ sobě, v současnosti se věnuje elektronické hudbě v uskupení Midi Lidi, vyučuje na FAMU.

Lásku shora natočil Petr Marek už jako zkušený amatérský filmař. Šestnáctimilimetrový barevný film nese hravou road movie, která se jako bludná říčka nachází a zase ztrácí a to i ve filmové formě. Stylizované, toporně či rozverně hrané pasáže se mísí s mrazivě silnými dokumentárními, v nichž jsou herci nuceni vypadnout ze svých rolí. Vše podporuje autorská hudba.

105 minut, 2002, v hlavní roli Prokop Holoubek, dále hrají Magdalena Hrubá, Jana Marková, Bohdan Karásek, Petr Marek, Vít Janeček a další.

Nebýt dnešní je důkazem, že i malou digitální kamerkou a s minimálním štábem je možné natočit formálně propracovaný a zajímavý film. Parta feťáků se vydává na chatu, se záměrem zbavit se v lůně přírody závislosti. Po úvodu zdánlivě psychologického dramatu však režisér rozvíří a proplete filmový čas takovým způsobem, že se vám z toho zatočí hlava.

2005, 110 minut. Hrají: XXXH´X XOˇXXOXX - Gerard Hudeček, Jiří Najvert, Marta Pilařová.

(bližší informace o obou filmech na webu Petra Marka: http://www.unarclub.cz/Unarfilm.html)

To myslím stojí za shlédnutí...

Žádné komentáře: