úterý 19. února 2008

Soutěž k narozeninám CK Špunt - Indicie III

Je tu další týden a s ním třetí kvíz. K tomu, abyste se dopracovali až k jeho rozluštění budete potřebovat nejen detektivní nadání, ale i postřeh a představivost. Jako obvykle je samozřejmě možné, že se tam objeví nějaká ta chybka, ale vzhledem k tomu, že to všechno vymýšlím doslova za běhu a na koleně, tak nevylučuji, že to nebude hned stoprocentně fungovat.

Podstatou tohoto kvízu je projet cestu a dostat se až na její konec, kde objevíte také indicii tohoto týdne. Cestou vás čekají hned tři prémie. Takže přeji příjemnou zábavu...

Odstartujeme jednoho pondělního rána dejme tomu 12.5.2008 z nám dobře známých Pojed u Křince a cestou projedeme 12ti městy naší vlasti. Města nebudu jmenovat, ani neuvedu přesný čas odjezdu a příjezdu. Vždy jen napíšu přibližný čas, po který se zde zdržíme. Někdy bude připojena nápověda formou názvu pamětihodnosti apod, kterou zde můžeme vidět. Někdy bude upřesněn dopravní prostředek, který využijeme k cestě.

1. Kdo zná Pojedy, ten ví, že příliš mnoho prostředků hromadné dopravy, kterými by se z nich člověk mohl dostat, nenabízejí. Kdo nezná, lehce to může usoudit z mapy. Po lehké pozdní snídani někdy okolo jedenácté hodiny opustíme chalupu a vyrazíme lehkým krokem k zastávce, odkud nás odveze jeden ze 4 spojů, které ve všední dny v tomto směru jedou a doveze nás na svou konečnou stanici.

2. Vystoupíme na malém náměstí městečka, jehož dominantou je barokní kostel svatého Havla a které je mimo jiné známé také tím, že se zde narodil Jiří Melantrich z Aventina. Na prohlídku, kterou můžeme zakončit pohárem v cukrárně na náměstí, máme zhruba 2 hodiny. Tentokrát vyměníme autobus za vlak.

3. Necelá hodinka jízdy vlakem nás dovedla na okraj malebného města s bohatým kulturním životem. Jeho partnerská města v Evropě jsou německý Erbach, slovenský Martin a britský Kings Lynn. Je všední den odpoledne, takže pro sběratele nebude problém získat turistickou známku s číslem 152. Na prohlídku historického jádra máme všehovšudy obligátní 2 hodinky a pak hurá na autobusové nádraží. Přejedeme do městečka ležícího ve stejném okrese.

4. 15 kilometrů vzdálené město mimo jiné s vlastním pivovarem založeným roku 1871 se nachází ve stále více se vlnící krajině, ačkoli tomu se svou průměrnou nadmořskou výškou 427 m.n.m. mnoho nenasvědčuje. Svou jedna a půl hodinovou návštěvu využijeme k návštěvě unikátního klášterního kostela Nanebevzetí panny Marie, popřípadě k večeři v některé z hospůdek v nevelkém ale klidném centru tohoto nevelikého města (zhruba 9000 obyvatel). Odjíždět nebudeme z hlavního nádraží, nýbrž z města. (jako obvykle je hlavák velmi daleko...)

5. Vítá nás město obklopené lesy rozkládající se v údolí řeky ?(prémie 1)? ,kde se setkává 5 železničních tratí a 3 silnice I. třídy. Město, jež má ve svém znaku draka, nabízí mnoho příjemných míst k odpočinku i posilnění... Drak je ale nejen v jeho znaku, motiv tohoto bájného zvířete se nachází na průčelích mnoha domů, na fontánách a podobně. Stmívá se a my máme 2,5 hodiny času k prohlídce a procházce podél řeky. Můžeme i zasednout do některé z hospod, kterých se jen poblíž zdejšího nádraží nachází hned několik. Posledním večerním vlakem vyrazíme do místa našeho pondělního noclehu.

6. Několik desítek kilometrů cesty mezi dvěma podhorskými městy nás přivede půlhodinky před půlnocí do druhého z nich. Můžeme se ubytovat v hotelu U Beránka (pokud nevíte co s penězi) nebo mnohem více cenově přijatelném Penzionu Podzámčí a nebo jen tak pod stanem či širákem.
Ráno si přivstaneme, abychom mohli prohlédnout zdejší zámek, v jehož příkopě žijí medvědi a nebo například jednu z nejznámějších pevností z druhé světové války, která se rovněž nachází v katastru města cca 4km od centra. Odjezd je naplánován na půl desátou, takže jistě stihneme i nějakou příjemnou snídani...

7. Městečko, které nyní navštívíme je známým rodištěm F. V. Heka a své mládí zde trávil malíř Kupka. Ve znaku má ?(Prémie 2)? . Hodinku času využijeme k prohlídce některého z bývalých bydlišť výše uvedených velikánů. A pak už si pospíšíme na autobus který odtud pravidelně vyjíždí do zdejšího krajského města.

8. My ale vystoupíme přesně v polovině trasy tohoto spoje, abychom stihli další vlak. Nacházíme se v městečku proslaveném svým muzeem betlémů. Dnes však není čas na jeho návštěvu, poněvadž za pár minut odjíždí vlak. Čeká nás cesta s jedním rychlým přestupem tak, abychom na startu naší další cesty byli těsně před čtrnáctou hodinou.
Přestupovat budeme v městě, jež se nachází při soutoku dvou velmi podobných a přitom tolik rozdílných řek.

9. Naším cílem je městečko v podhůří obklopené nádhernou přírodou, využívané nejen v létě jako výchozí bod pro spoustu turistických výprav, ale i v zimě díky nedalekému lyžařskému areálu. V názvu má stejnou řeku, jako město, kde jsme přestupovali cestou sem. Městem prochází jedna z nejdelších turistických tras v české republice, pojmenovaná po významném českém literátovi, autorovi mnoha románů a představiteli českého realismu. A po ní budeme ve zbytku dne a celou středu putovat až k jejímu 43 km vzdálenému konci jihozápadně odtud. Dnešní noc budeme trávit v přírodě podle toho, kolik kilometrů se povede ujít...

Další prémii získá každý, kdo správně zapíše počet turistických známek, které lze cestou až k desátému hledanému městu včetně sesbírat. (Prémie 3)

10. Středeční podvečer nás zastihne u bran nádherného městečka, jemuž vévodí zámek. Samozřejmě že na nějakou kulturu nebude mít nikdo ani pomyšlení. Spousta hospod a restaurací je mnohem větším lákadlem i pro silné nátury. Ještě před večerním posezením je možné osvěžit své tělo v řece, popřípadě venkovním koupališti s tobogánem a spoustou dalších atrakcí. V zámku, který již dnes navštívit nestihneme se nachází stálá expozice soch O. Zoubka, kterou můžeme navštívit zítra ráno. Můžete jí vidět na obrázku.



Bylo by škoda toto město opustit, aniž by člověk navštívil jediné muzeum, či stálou výstavu a proto odjezd plánujeme až na dobu po poledni. V poledne stihneme ještě rychlý oběd poblíž autobusového nádraží a pak již sedáme na dálkový autobus, který svou pouť započal mnohem více na severu v krajském městě u řeky Nisy.

11. O zhruba 100 kilometrů dále vysedáme, abychom navštívili předposlední místo naší cesty. Kousek za městem se na velmi známém místě nalézá neméně známá zoologická zahrada. Můžeme se vydat tam, nebo zvolit možnost procházky historickým centrem, jehož část je dokonce zapsána na seznamu UNESCO. Blíží se večer a nás čeká poslední tříhodinová cesta do posledního místa výpravy. Budeme se tedy snažit odjet okolo osmé večerní.

12. V ideálním případě náš vlak odjíždí přesně ve 20:00 a po 190ti minutách již stojíme na nástupišti ve městě, jehož průměrná nadmořská výška je 177 m. n m. - 399 m. n m. Indicií č III je jeho název...

Snad tam není žádná botka:-) Šťastnou cestu přeji...

A na závěr dplňuji dva odkazi na předchozí indicie:
1) http://vzduchie.blogspot.com/2008/02/blog-post.html
2) http://vzduchie.blogspot.com/2008/02/sout-k-narozeninm-ck-punt-indicie-ii.html

1 komentář:

Vzduchie řekl(a)...

Abych nezapomněl, bonus za prémie získá každý, kdo je pošle všechny tři pěkně pohromadě a hlavně správně...